Master Klinisch Verloskundige geaccrediteerd

07 juni 2018

Op 31 mei 2018 is de accreditatie voor de master Klinisch Verloskundige officieel toegekend. Dat betekent dat met deze accreditatie bij het Ministerie van VWS erkenning aangevraagd kan worden van de Specialistentitel Klinisch Verloskundige.

Daarmee zijn we weer een stap verder in het proces. Na de toekenning van de specialistentitel is de positie van de klinisch verloskundige geformaliseerd binnen de wet- en regelgeving in het specialistenregister.

Vervolgtraject

Dit positief besluit is nodig voor de verdere ontwikkeling van de Master Klinisch V.erloskundige Hiermee kan de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) met steun van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) een aanvraag indienen bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) voor een specialistenregister. Dit register moet het deskundigheidsterrein van de klinisch verloskundigen waarborgen. Hiervoor is een geaccrediteerde zelfstandige masteropleiding nodig. Deze stap is nu gezet. Komende maanden zullen de Hogeschool Rotterdam, NVOG en de KNOV gezamenlijk lobbyen voor de financiering en bekostiging van de opleiding

Op basis van de huidige wet- en regelgeving is de bekostiging van een HBO- master voor de (nominale) periode 60 studiepunten (ECT). De master Klinisch Verloskundige is geaccrediteerd voor 120 ECT. Dit zou inhouden dat met de geaccrediteerde HBO-master Klinisch Verloskundige op korte termijn niet gestart kan worden aangezien de financiering op dit moment niet voldoet. In eerdere gesprekken heeft OC&W haar bereidheid uitgesproken om mee te willen werken aan een snelle en goede oplossing inzake deze bekostigingsproblematiek. Wij gaan, mede gezien de inhoudelijke steun die er in het verleden vanuit VWS is geweest, ervan uit tot goede afspraken kunnen komen. Graag informeren wij u hierover verder op het PKV van 18 juni 2018. Uiteraard houden we u op de hoogte via de website.