KNOV lanceert nieuwe voorlichtingsfilm ‘Zwanger in Nederland’

07 juni 2018

De KNOV heeft de nieuwe voorlichtingsfilm 'Zwanger in Nederland' ontwikkeld. De film is bedoeld ter ondersteuning van de verloskundigen bij de voorlichting van asielzoekers en statushouders. Tevens kan het filmpje gebruikt worden in de voorlichting en begeleiding van laaggeletterden

De film is ontwikkeld in samenwerking met cliënten en geboortezorgprofessionals.

Zwanger in Nederland

In de voorlichtingsfilm wordt door middel van animaties uitgelegd met welke disciplines een zwangere in Nederland te maken krijgt, zoals het verloop van consultgesprekken met de verloskundige en de ondersteuning van de kraamzorg. Daarnaast is in de film te zien welke afwegingen de zwangere voorafgaand aan de bevalling moet maken. De animatiefilm is voorgelegd aan laaggeletterden en statushouders.

U kunt film gebruiken in de voorlichting tijdens het consult, zodat u de inhoud kunt toelichten aan uw cliënt. De voorlichtingsfilm 'Zwanger in Nederland' is te bekijken op de website de Verloskundige.

Totstandkoming

De film is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met een werkgroep waarin verloskundigen, klinisch verloskundigen, een gynaecoloog en de kraamzorg zaten. Vervolgens is de film voorgelegd aan statushouders en laaggeletterden. In deze film was het perspectief van de zwangere nieuwkomer leidend. Hierdoor is gekozen te werken met stereotypes, een huisarts of gynaecoloog als man en in een witte jas. Echter, dit zijn herkenbare beelden voor nieuwkomers en laaggeletterden. De rol van klinisch verloskundige lijkt onderbelicht. Omwille van de duidelijkheid is er gekozen voor de professional 'de verloskundige'. Hier kan zowel de klinisch verloskundige als de eerstelijns verloskundige in gezien worden.

De KNOV wil het komende jaar starten met de ontwikkeling van voorlichtingsfilmpjes over kraamzorg, preconceptiezorg en pijn. Meer informatie over deze voorlichtingsfilmpjes volgt.