Grote zorgen bij de KNOV over de verloskundige zorg in Drenthe

31 mei 2018

De beroepsgroep van verloskundigen (KNOV) maakt zich ernstige zorgen over het voorgenomen besluit van de Raad van Bestuur van Treant om het Bethesda ziekenhuis in Hoogeveen en het Refaja ziekenhuis in Stadskanaal te sluiten.

Er is terecht veel onrust over de gevolgen van dit besluit voor de kwaliteit en de bereikbaarheid van de verloskundige zorg in de regio. We steunen het pleidooi om de gang van zaken rond de voorgenomen sluiting door onafhankelijke experts te laten onderzoeken.

Grote gevolgen

Uit onderzoek blijkt dat een langere aanrijtijd de mortaliteit en morbiditeit van moeder en kind verhoogt. Het voorgenomen besluit de acute verloskundige zorg in Hoogeveen en Stadskanaal te sluiten, heeft ingrijpende gevolgen voor de veelal kwetsbare zwangeren in grote delen van Drenthe. Veel gezinnen in deze regio hebben geen auto en hebben geen financiële buffer om de kosten van een poliklinische bevalling zelf te dragen.

Het sluiten van de acute verloskunde op de beide locaties heeft ook grote consequenties voor de praktijkvoering van verloskundigen in de eerstelijn. De werkdruk en de kosten nemen toe als verloskundigen buiten de regio aanwezig moeten zijn bij een poliklinische bevalling. Ook de beschikbaarheid en bereikbaarheid van verloskundigen in de regio komt daardoor onder druk te staan.

De KNOV maakt zich dan ook grote zorgen over de voorgenomen sluiting van het Bethesda ziekenhuis en Refaja ziekenhuis en roept de Raad van Bestuur van Treant op de signalen van de betrokken partijen, waaronder de leden van de KNOV, serieus te nemen. De KNOV ondersteunt haar leden in de regio Hoogeveen. Dat doen we met diverse activiteiten waar we u over (zullen) informeren.