Thuisbevalcultuur officieel Immaterieel Erfgoed Nederland

11 november 2021

Een paar jaar lang is er achter de schermen gewerkt aan de bijschrijving van de Thuisbevalcultuur in de Nederlandse lijst van Immaterieel erfgoed. Afgelopen zaterdag 6 november was het eindelijk zover; de Nederlandse Thuisbevalcultuur staat op de lijst. Dat werd gevierd met een feestelijke ondertekening door de indieners en met een afvaardiging van het bestuur van de KNOV en de NBvK. Tegelijkertijd startte de lancering van de crowdfunding voor het initiatief van het Vertelburo om deze unieke Nederlandse organisatie van de geboortezorg vast te leggen.

CROWDFUNDING: De thuisbevalcultuur in beeld!

Middels zes indringende portretten van verloskundigen, kraamverzorgenden en gynaecologen wil het Vertelburo verhalen van de geboortezorg professionals, de kern van onze unieke thuisbevalcultuur, op film vastleggen. Hiermee wordt het grotere verhaal nog duidelijker. De waardevolle Nederlandse kernwaarde; onze keuzevrijheid.

De KNOV is een van de samenwerkingspartners. Wij ondersteunen het project inhoudelijk, bieden een platform en dragen financieel bij. Daarnaast is het Vertelburo voor aanvullende financiering een Crowdfunding gestart via www.dethuisbevalcultuur.nl.

Doneer en deel, zodat dit bijzondere project gerealiseerd kan worden!

“Keuzevrijheid voor de plaats van de bevalling lijkt misschien vanzelfsprekend, maar dat niet is! Wij hebben in Nederland een voorbeeld functie. En hoe waardevol dat is, is tijdens de corona-pandemie nog duidelijker geworden. Met deze bijschrijving en het door de KNOV ondersteunde initiatief van het Vertelburo dragen we bij aan de aandacht en bescherming van de unieke wijze waarop de geboortezorg in Nederland is georganiseerd.” Aldus Berteld Kok (bestuurslid KNOV)