Wetenschappelijk+advies+over+de+Finse%2fNoorse+methode+ter+preventie+van+perineumschade

18 augustus 2021

In steeds meer ziekenhuizen wordt de Finse/Noorse methode ingevoerd als standaard zorg tijdens de uitdrijving, ter preventie van derde- en vierdegraads rupturen. Is deze methode wetenschappelijk te onderbouwen en wat zijn de voor- en nadelen van de Finse methode?

Om de vraag te beantwoorden werd een literatuursearch gedaan naar literatuur over de Finse methode en zijn alle gevonden wetenschappelijke artikelen in een overzicht weergegeven. In het wetenschappelijke advies wordt uitgelegd dat alle gevonden studies naar de Finse methode beperkt worden in hun methodiek. Hierdoor kunnen ze geen causaal verband aantonen tussen de handgreep die wordt gedaan bij de Finse methode en het optreden van een derde- of vierdegraads ruptuur.

Conclusie

We kunnen stellen dat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs is voor invoering van de Finse methode als standaard zorg tijdens de uitdrijving. Het implementeren van een training voor het voorkomen van OASI is echter wel belangrijk. Deze training zou moeten bestaan uit evidence-based methoden, waarvan enkele ook onderdelen zijn van de Finse methode. Ongunstige onderdelen van de Finse methode worden afgeraden.

Benieuwd naar het volledige wetenschappelijke advies? Bekijk het document op de pagina van de wetenschappelijk adviseurs.