Gratis+training+voor+lokale+Taskforce+Rookvrije+Start

23 augustus 2021

Vind je het belangrijk om roken bespreekbaar te maken en kun je nog wat hulp gebruiken? Dan is dit een mooi aanbod voor je. De Taskforce Rookvrije Start biedt aan om de trainingen gratis te volgen als je een lokale taskforce opzet of binnen een bestaande taskforce hulp kan gebruiken.

Een collega over Rookvrije Start

Irene Zuijdgeest, klinisch verloskundige, heeft de training afgerond. Ze vindt “het soms best lastig om het gesprek in de spreekkamer te beginnen over stoppen met roken als de zwangere en/of partner aangeven dat helemaal niet te willen”. Tijdens de e-learning kreeg ze “handige tips over de verschillende manieren van het stellen van vragen”. Dat heeft ze als “heel praktisch” ervaren.

Ook zegt ze: “van de e-learning heb ik echt geleerd een gesprek over stoppen met roken zonder oordeel aan te gaan. Ik had wel de nodige basiskennis over feiten en fabels over stoppen met roken. Bij de e-learning hoorde ik meer over de achtergrond, alternatieven, kansen en mogelijkheden. Een breed kader om de zwangere en partner van informatie te voorzien”.

Het doel en de opzet van de training

Tijdens de training leer je hoe je een gesprek over stoppen met roken voert. Daarvoor oefen je onder andere met voorbeelden uit het werkveld.

Normaal kost deze training € 1.100, maar is nu dus tijdelijk gratis. Het bestaat uit:

  1. Een e-learning Rookvrije start: 9 hoofdstukken van 10-40 minuten per hoofdstuk. Accreditatiepunten: 4.
  2. Een e-learning begrijpelijk communiceren: 6 hoofdstukken van 10-25 minuten per hoofdstuk. Accreditatiepunten: 2.
  3. Een workshop van 4 uur: fysiek met maximaal 12 deelnemers of digitaal met maximaal 9 deelnemers. De workshop vervangt de V-MIS training. Accreditatiepunten: 3.

De tijdsinvestering komt neer op ongeveer 6 uur voor beide e-learnings en 4 uur voor de workshop.

Zo meld je je aan

De training is bedoeld om lokale Taskforces te ondersteunen, zowel nieuwe als bestaande.

Check ook de toolboxen voor ondersteuning in gesprek met je cliënten

Je vindt de toolboxen op de pagina van het project Vroegsignalering Leefstijl & Zwangerschap. Het zijn er 3: de toolbox Alcohol & zwangerschap, Roken & zwangerschap en de toolbox Voeding & zwangerschap. Iedere toolbox bevat interventietools die je ondersteunen tijdens gesprekken met je cliënten.

Gedurende dit project updaten we de toolboxen zodra nieuwe input beschikbaar is.