Nieuwsbericht

09 mei 2022

Met het volgen van deze e-learning kun je bijdragen aan minder alcoholgebruik rondom de zwangerschap. Daardoor kan het aantal miskramen, het aantal kinderen dat geboren wordt met het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS) of met een te laag geboortegewicht, afnemen. 

Je vindt de e-learning op de website van het Trimbos-Instituut. 

Dit komt aan bod tijdens de e-learning

Je leert: 

  • alcoholgebruik bespreekbaar te maken, 
  • je cliënt te motiveren voor een alcoholvrije zwangerschap,
  • haar waar nodig te ondersteunen in moeilijke situaties en
  • meer over de risico’s van alcoholgebruik vóór, tijdens en na de zwangerschap. 

De opzet van de e-learning

De inhoud is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten en het advies van de Gezondheidsraad. Verfilmde casussen laten zien hoe een gesprek over een alcoholvrije zwangerschap vorm kan krijgen. Je doorloopt 5 hoofdstukken die ieder 5 tot 30 minuten duren. 

Wat vinden anderen van de e-learning?

Collega verloskundigen die deze e-learning al gevolgd hebben zijn enthousiast: 

"Het geeft goed inzicht en goede tips over hoe je het bespreekbaar kan maken met patiënten en goede theorie waardoor je leert de juiste dingen te zeggen."

"Ik heb geleerd dat je meer moet terug komen op het gebruik van alcohol in de zwangerschap. Niet alleen bij de intake vragen, maar ook vragen of het lukt om niet te drinken."

"Het is compact en overzichtelijk afgestemd op wat je moet weten als verloskundige om je cliënten hierin te begeleiden."

En: 

  • 85% geeft aan zich door deze e-learning vaardig te voelen om met cliënten het gesprek aan te gaan over het alcoholgebruik.
  • 90% geeft aan zich door de e-learning vaardig te voelen om de nulnorm aan cliënten te adviseren.
  • 95% zou de e-learning aanbevelen aan collega’s.

Nog een leuk extraatje

Neem je deel aan het symposium Vroegsignalering Leefstijl & Zwangerschap? Dan krijg je een kleine verrassing op basis van je certificaat van deze e-learning. 

Succesvol afgerond?

Dan ontvang je een certificaat en 1,5 accreditatiepunt.